Blog News

حمله 51 درصدی در بلاکچین چیست؟

pen
آل‌سات پرداخت
حمله 51 درصدی در بلاکچین چیست؟

بلاک‌چین و ارزهای دیجیتال از سیستم امنیتی و حفاظتی بالایی برخوردارند. اما باتوجه‌به مدیوم دیجیتالی و شبکه‌ای بلاک‌چین‌ها، می‌توانند مورد حمله هکرهای مختلف قرار گیرند. در صورت حمله هکرها، امنیت بلاک‌چین مختل شده و خسارات مالی زیادی را برای کاربران ایجاد خواهد کرد. یکی از راه های هک در ارزهای دیجیتال حمله 51 درصدی است که منجر به دوباره خرج کردن، معکوس شدن تراکنش‌ها، ایجاد بلاک‌چین کپی و مخرب و ... می‌شود. در این مقاله با ما همراه باشد تا مختصراً به مبحث حمله 51 درصدی بپردازیم و چگونگی ایجاد و پیامدهای آن را مورد بررسی قرار دهیم.

 

حمله-51درصدی

 

حمله 51 درصدی چیست؟

حمله 51 درصدی از جمله خطراتی است که بلاک‌چین را تهدید می‌کند، این عنوان به این معنی است که شخصی یا اشخاصی بیش از 50 درصد هش ریت یا توان محاسباتی شبکه را تحت کنترل می‌گیرند، اقدام به دوباره خرج کردن می‌کنند. همچنین می‌تواند باعث وارونه‌سازی تراکنش‌ها یا حذف آنها در شبکه شود. این کار باعث می‌شود اعتبار و امنیت شبکه سلب شود و با ایجاد اختلال در فرایند تراکنش‌ها، مبالغ هنگفتی از دارایی‌های کاربران به سرقت رود.
 

چه زمانی حمله 51 درصدی رخ می‌دهد؟

ویژگی‌های سیستماتیک و غیرمتمرکز بلاک‌چین باعث می‌شود کنترل و حاکمیت اصلی ارزهای دیجیتال به‌تمامی در اختیار بلاک‌چین‌ها باشد امنیت آن امنیت ارزهای دیجیتال و تراکنش‌های مختلف را به دنبال دارد، اختلال امنیت بلاک‌چین‌ها امنیت و اعتبار کل سیستم ارز دیجیتال و مهم‌ترین آنها بیت‌کوین را به خطر می‌اندازد. حمله 51 درصدی زمانی رخ می‌دهد، بلاک‌چین موردنظر از امنیت بالای شبکه‌ای برخوردار نباشد، همچنین میزان شرکت‌کنندگان پایین باشد، رقابت در بین ماینرها در حداقل باشد. ماینرهایی که (حسابرس‌های بلاک‌چین‌ها) به‌قصد تخریب شبکه و به‌دست‌آوردن پول زیاد، در تلاش‌اند ارزهای دیجیتال خود را در بلاک‌چین دوباره خرج کنند، این عمل باعث لطمه زدن به اعتبار و تمامیت شبکه‌ای بلاک‌چین می‌شود.
 
حمله-51درصدی

 

حمله 51 درصدی چگونه انجام می‌گیرد؟

هنگامی‌که صاحب ارز دیجیتالی (بیت‌کوین، اتریوم و...موناکوین) تراکنشی را انجام می‌دهد تراکنش او در میان جمع کثیری از تراکنش‌های تأیید نشده قرار می‌گیرد. ماینرها یا حسابرس‌ها تراکنش‌ها را انتخاب می‌کنند تا زنجیره‌ای از تراکنش‌های تأیید شده را شکل دهند برای اینکه این زنجیره به بلاک‌چین بپیوندد باید هشینگ انجام گیرد، هشینگ به پاسخ رایانه‌ای سیستم به مسئله‌ای ریاضی گفته می‌شود، امکان انجام هشینگ به رقابت یا مسابقه‌ای بین ماینرها شبیه است، هر ماینر که توان محاسبه ریاضی بالایی داشته باشد زودتر از بقیه ماینرها به پاسخ مسئله دست پیدا می‌کند. پاسخ یافته‌شده با زنجیره بلاک تازه‌ای همراه می‌شود، تراکنش به بقیه ارسال می‌شود تا بلاک تازه به تأیید همه ماینرها برسد؛ تصور کنید ماینری پاسخ مسئله را یافته ولی در عوض ارسال آن به بقیه ماینرها و عدم انتشار عمومی آن، شاخه جدیدی از بلاک‌چین را بسازد. به این شکل از بلاک‌چین ایجاد شده دو نسخه به‌صورت کپی وجود خواهد داشت. در واقع ماینرهای خرابکار برخلاف ماینرهای حقیقی، به زنجیره یا بلاک خود بدون ارسال پاسخ به سایر ماینرها، بلاک مجزایی می‌افزاید. ماینر خرابکار روی نسخه دوم بلاک‌چین خود فعالیتش را ادامه می‌دهد و سایر اعضا را در جریان قرار نمی‌دهد، در این شرایط دیگر ماینرها از وجود شاخه دیگر بلاک‌چین مطلع نیستند و ماینرهای خرابکار می‌توانند تمام بیت‌کوین‌های خود را در نسخه اصلی بلاک‌چین خرج کنند، اما با این تفاوت که آنها این تراکنش‌ها را در شاخه بلاک‌چین خودشان اعمال نمی‌کنند و در آن شاخه هنوز بیت‌کوین‌های خرج نشده ‌شان را دارند و می‌توانند دوباره خرج کنند. پس ماینرهای خرابکار به جهت توان هش بالایی که به دست آورده‌اند، سریع‌تر بلاک‌های تازه را به زنجیره خودشان اضافه می‌کنند. بلاک بلند ایجاد شده به سایر اعضا مخابره می‌شود و آنها با بررسی این نسخه از بلاک‌چین متوجه می‌شوند که این زنجیره از زنجیره خودشان بلندتر است در نتیجه به دلیل قوانین شبکه رمزارزها (ارجحیت نظر اکثریت) آن‌ها ناگزیر به تبعیت و استفاده از بلاک‌چین ماینرهای خرابکار می‌شوند. در چنین شرایطی بلاک‌چین موردنظر که نتیجه دست‌کاری‌ها و عملیات مخرب زیادی بوده است، به‌عنوان بلاک‌چین حقیقی در نظر گرفته می‌شود. سایر ماینرها هم بلاک‌های خود را به آن متصل می‌کنند و چون تراکنش‌ها و خرج‌های قبلی ماینرهای خرابکار در بلاک‌چین مخفی آنها ثبت نشده، همچنان می‌توانند بیت‌کوین‌هایشان را دوباره خرج کند.

حتماً بخوانید: بیت‌کوین چیست؟

 

حمله-51درصدی

 

ارزهای دیجیتالی که در مقابل حمله 51 درصدی آسیب‌پذیر هستند؟

بلاک‌چین‌های کوچک، کاربران اندکی هم دارند و دایره رقابتی کوچکی را شامل می‌شوند، ممکن است کنترل امنیت این جامعه کوچک به‌آسانی صورت گیرد اما مثل هر شبکه دیجیتالی و اینترنتی دیگر روزنه‌های ناایمن آن برای هکرها قابل‌شناسایی است پس به‌راحتی می‌توانند مورد حمله ماینرها یا هکرهای خرابکار قرار گیرند و 51 درصد کنترل شبکه را در اختیار بگیرند. ارز دیجیتال بیت‌کوین از جمله رمزارزهایی است که از امنیت شبکه‌ای بالایی برخوردار است و توان فعلی آن این اجازه را نمی‌دهد که به‌راحتی مورد حمله قرار گیرد، چراکه برای در اختیار گرفتن 51 درصد از قدرت و کنترل بیت‌کوین باید چندین نهاد ماینری خرابکار در سرتاسر دنیا با استفاده از تجهیزات کامپیوتری بالا و انرژی برق زیاد دست به استخراج بیت‌کوین‌هایی بزنند که حاصل تکرار و اختلال در فرایند تراکنش‌هاست. در طی 10 سال اخیر که بازار رمزارزها به‌شدت پرسروصدا بوده و تعداد ارزهای دیجیتال روبه‌رشد گذاشت چندین مورد حمله 51 درصدی به ارزهای دیجیتال زیر رخ داد:

اتریم کلاسیک، زن‌کش، ورج، بیت‌کوین گلد، مونا کوین.
 
حمله-51درصدی
 

حرف آخر

سرقت، اختلاس بانکی و انواع پول‌شویی، در دنیای واقعی به شکلی ابتدایی و پیشرفته، همیشه وجود داشته است و تدابیر و قوانین دولتی و کیفری برای پیشگیری از این‌گونه رخدادها تدوین شده است اما همگی برای مقابله کارساز نیستند. در دنیای دیجیتال امکان حمله 51 درصد در بلاک‌چین ارزهای دیجیتال، شبکه‌های مختلف ارز دیجیتال را آسیب‌پذیر می‌کند، و در صورت وقوع به کاهش امنیت شبکه‌ای، کاهش میزان کاربران، سلب اعتماد و اعتبار منتج می‌شود. این قضیه شاید از معایب و نقاط ضعف بلاک‌چین‌های ارز دیجیتال باشد که زمینه را برای افرادی که در زمینه هک خبره هستند بتوانند میلیون‌ها دلار پول از بلاک‌چین‌ها به جیب بزنند. بلاک‌چین‌ها به دلیل خاصیت غیرمتمرکز و غیردولتی بودن، وابسته به اجماع اکثریت اعضا هستند تا نسبت به ایجاد یا حذف زنجیره تراکنش‌ها اقدام کنند، تنها با حفظ و بالابردن سطح امنیت شبکه‌ای می‌توان از حمله 51 درصدی جلوگیری کرد و نیز تدوین قوانین نوین باتوجه‌به نیازهای روز، تا در صورت وقوع حمله، بلاک‌چین بتواند پایداری شبکه‌ای خود را بازیابد و اعتماد کاربران را دوباره جلب کند.

 

مقالات مرتبط جهت مطالعه بیشتر: