Blog News

تورم چه بر سر کسب و کارها آورده است؟!

pen
آل‌سات پرداخت
تورم چه بر سر کسب و کارها آورده است؟!

تورم از نظر علم اقتصاد اشاره به افزایش سطح عمومی تولید پول، درآمدهای پولی یا قیمت است (منبع: ویکی پدیا). به معنای ساده تر، تورم افزایش عمومی سطح قیمت‌ها در یک اقتصاد است. یعنی برای خرید همان کالا یا خدمات قبلی، باید هزینه بیشتری پرداخت گردد.

وجود تورم پایین برای اقتصاد تمامی کشورها امری ضروری است به صورتی که اگر میزان تورم خیلی پایین یا حتی منفی باشد می­تواند اقتصاد کشورها را با مشکل مواجه کند. بازه یک تورم سالم برای کشورهای توسعه یافته حدودا 2% است. اما مشکل اصلی زمانی ایجاد می شود که کشوری دچار تورم بالا یا ابر تورم باشد به صورتی که برای عموم مردم و کسب و کارهای  مختلف دردسر ساز باشد.

این تورم های بالا می تواند برای کسب و کارهای مختلف به خصوص کسب و کارهای نوپا و کوچک معایب زیادی داشته باشد. یکی از این موارد کاهش قدرت خرید مشتریان است. بنگاه ها برای کالاها و خدمات خود هزینه هایی پرداخت می کنند که نسبت به این هزینه ها و خدماتی که ارائه می دهند، درآمد دریافت می کنند. با افزایش تورم، این هزینه ها نیز افزایش می یابد و بنگاه ها مجبور می شوند تا برای خرید مواد اولیه، نیروی کار و سایر منابع، پول بیشتری بپردازند. در نتیجه این افزایش قیمت، مشتری هم مجبور به پرداخت مبلغ بالاتری برای همان خدمت یا کالا می شود.

در کشور خودمان هم این موضوع به وضوح مشاهده می شود. برای یاداوری قیمت های پیشین کالاهای خود نیازی نیست سن بالایی داشته باشید! زیرا به راحتی و با مقایسه قیمت های امسال با سال 1401 می­توانید تفاوت قیمت ها را حس کنید.

تاثیر تورم در یک جامعه نه تنها توسط مردم حس می شود بلکه بسیاری از کسب و کارها را نیز مختل می کند. این تاثیر روی کسب و کارهای کوچک تر بیشتر حس می شود که به ضرر اقتصاد است. زیرا اینگونه کسب و کارها نقش موثرتری در تولید ناخالص داخلی و اشتغال دارند.

پس اولین تاثیر تورم به این صورت است:

  • افزایش هزینه های بنگاه
  • کاهش قدرت خرید مردم

تاثیر دیگر تورم بر کسب و کارها افزایش ریسک سرمایه گذاری است. به دلایلی از جمله عدم اطمینان در مورد آینده اقتصاد و افزایش هزینه‌های تأمین مالی، سرمایه گذاران نگران از دست دادن سرمایه خود هستند و بیشتر ترجیح می دهند تا برروی مواردی از جمله طلا، مسکن و... سرمایه گذاری نمایند تا مطمئن شوند سرمایه خود را افزایش خواهند داد. تورم از این طریق فضای امن سرمایه گذاری و رشد کسب و کارها را مختل می نماید بنابراین سرمایه گذاری در کسب و کارها کاهش می یابد.

بنابراین یک کسب و کار برای نجات در شرایط تورم بالا باید سه اصل را در نظر داشته باشد:

  • حفظ قدرت خرید مصرف کنندگان
  • کاهش هزینه های خود
  • کاهش ریسک سرمایه گذاری

در حالت کلی یک کسب وکار برای بقا در شرایط تورم مخصوصا در شرایط کنونی اقتصاد ایران که شاهد درصد بالای تورم هستیم، باید اعتماد مصرف کننده را افزایش دهد و شرایطی ثابت برای سرمایه گذاران فراهم کند وگرنه ورشکستی سختی را متحمل خواهد بود.  برای مثال این بنگاه می تواند:

  • به سبد محصولات و خدمات خود تنوع بدهد تا ریسک های ناشی از تورم را کاهش دهد.
  • یا اینکه در بخش تحقیق و توسعه می تواند سرمایه گذاری نماید تا محصولات و خدمات جدید و مقاوم در برابر تورم را توسعه دهند.
  • کسب و کارها باید برای جبران کاهش قدرت خرید مردم هزینه های بازاریابی خود را افزایش دهند تا تعداد مشتریان وفادار به خود افزایش یابد. بازاریابی یکی از مهره های مهم هر کسب و کار است که حتی در شرایط غیر تورمی هم اهمیت آن پابرجاست و می تواند کسب و کار شما را زیر و رو کند!
  • تورم های شدید تر می تواند تاثیرات منفی تری با توجه به نوع کسب و کار داشته باشد. بنابراین استراتژی کسب و کار باید با توجه به شدت تورم باشد.
  • برخی کسب و کارهاهم به مواد اولیه و نیروی کار حساس هستند که بیشتر در معرض تورم هستند بنابراین باید برنامه ریزی مناسبی برای چنین کنترل چنین هزینه هایی داشته باشند.

ریشه تورم در کشور ما بسیار قدیمی است و متاسفانه تمام سیاست های اجرایی در این زمینه تاثیر کوتاه مدتی روی شرایط دارند و از این نظر ما به ثبات قابل توجهی دست نیافته ایم. تورم بالا یکی از نتایج افزایش نزخ ارز و کاهش ارزش پول ملی است که باعث کاهش پس انداز و افزایش نقدینگی می شود و نقدینگی نیز یکی از دلایل افزایش تورم است. بنابراین تورم به خودی خود باعث ایجاد تورم بیشتر می شود و عدم کنترل ان توسط سیاست های موثر می تواند موجب ورشکستگی بسیاری از کسب و کارها به خصوص کسب و کارهای نوپا شود.