Blog News

همه چیز درباره تامین مالی جمعی تولد چالش ها ، مزیت ها، و آسیب های آن از دیدگاه استارتاپ

pen
آل‌سات پرداخت
همه چیز درباره تامین مالی جمعی تولد چالش ها ، مزیت ها، و آسیب های آن از دیدگاه استارتاپ
یکی از جدیدترین ایده‌ها برای شروع کسب‌وکار و استارتاپ‌ها، تأمین مالی جمعی است. اغلب استارتاپ‌ها در هنگام شروع، با مشکل کمبود سرمایه مواجه هستند. اغلب افرادی که قصد شرکت در این استارتاپ‌ها را دارند، از آن می‌ترسند که به یک شکست مالی بزرگ برای آن‌ها بینجامد. به همین دلیل از سرمایه‌گذاری کلان خودداری می‌کنند. بهترین راه برای تأمین سرمایه در استارتاپ‌ها می‌تواند تأمین مالی جمعی باشد. برای آشنایی بیشتر در مورد این مبحث، ادامه مطلب را مطالعه کنید.
 
تامین-مالی-جمعی


تأمین مالی جمعی چیست؟

منظور از این اصطلاح (CrowdFounding)، استفاده از مقادیر اندک سرمایه از سوی تعداد زیادی از افراد برای تأمین مالی یک سرمایه‌گذاری تجاری جدید است. سرمایه‌گذاری جمعی از دسترسی آسان شبکه‌های گسترده مردم از طریق رسانه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌های تأمین مالی جمعی برای گرد هم آوردن سرمایه‌گذاران و کارآفرینان، با پتانسیل افزایش کارآفرینی با گسترش مجموعه سرمایه‌گذاران فراتر از دایره سنتی مالکان، بستگان و سرمایه‌گذاران خطرپذیر استفاده می‌کند.
سرمایه‌گذاری جمعی اغلب توسط شرکت‌های نوپا یا کسب‌وکارهای درحال‌رشد به‌عنوان راهی برای دسترسی به وجوه جایگزین استفاده می‌شود. این روشی نوآورانه برای تأمین منابع مالی برای پروژه‌ها، کسب‌وکارها یا ایده‌های جدید است.
همچنین می‌تواند راهی برای پرورش یک جامعه پیرامون پیشنهاد شما باشد. با استفاده از قدرت جامعه آنلاین، می‌توانید بینش مفیدی از بازار کسب کنید و به مشتریان جدید دسترسی پیدا کنید.


نحوه‌ی عملکرد تأمین مالی جمعی به چه صورت است؟

پلتفرم‌های تأمین مالی جمعی، معمولاً وب‌سایت‌هایی هستند که از طریق آن‌ها تعامل مابین افرادی که قصد سرمایه‌گذاری دارند و آن‌هایی که سرمایه لازم دارند، به وجود می‌آید. برای آن‌که این عمل شدنی باشد، باید برخی تعهدات مالی صورت گیرد که از طریق پلتفرم تأمین مالی جمعی این کار امکان‌پذیر است.
اگر کمپین جمع‌آوری سرمایه موفقیت‌آمیز باشد، معمولاً از طریق پلتفرم‌های سرمایه‌گذاری جمعی هزینه‌ای دریافت می‌کنند. در مقابل، انتظار می‌رود که پلتفرم‌های تأمین مالی جمعی خدماتی امن و آسان برای استفاده ارائه دهند.
بسیاری از پلتفرم‌ها از مدل تأمین مالی همه‌یاهیچ استفاده می‌کنند. این بدان معنی است که اگر به هدف خود برسید، پول را دریافت می‌کنید و اگر نرسید، همه پول خود را پس می‌گیرید، بدون برخورد با مشکل و یا قبول زیان مالی.
 
تامین-مالی-جمعی
 


انواع اصلی تأمین مالی جمعی را بهتر بشناسیم

انواع مختلی از تأمین مالی جمعی با اهداف متفاوت وجود دارد. در این بخش چند نوع متداول از تأمین مالی جمعی که برای شرکت‌های کوچک، استارتاپ‌ها و سودآوری‌های متوسط، مناسب است را بررسی می‌کنیم:


سرمایه‌گذاری همتا به همتا

این نوع مانند همان استقراض سنتی از بانک‌ها است. درواقع در این حالت جمعیت یا افرادی که سرمایه می‌گذارند، با این درک که پول با بهره به آن‌ها بازمی‌گردد، به استارتاپ موردنظر وام می‌دهند. در زمانی که شما از بانک وام می‌گیرید، مبلغ زیادی را با بهره‌ی بالا هم باید در ادامه بازپرداخت کنید. در این مدل هم به همین صورت است با این تفاوت که از سرمایه‌گذاران زیاد با درصد بهره‌ی کمتر، وام می‌گیرید.


تأمین مالی جمعی سهام

برای درک بهتر این مدل، خریدوفروش سهام عادی در بورس اوراق بهادار یا سرمایه‌گذاری خطرپذیر را در نظر بگیرید. درواقع به تعدادی سرمایه‌گذار بخشی از سهام یک تجارت داده می‌شود تا آن‌ها هم در عوض، سرمایه لازم برای آن را تأمین کنند.


تأمین مالی مبتنی بر پاداش

در این دسته، افراد در ابتدای کسب‌وکار بی‌هیچ چشم‌داشتی کمک می‌کنند و در ادامه‌ی کسب‌وکار و با موفقیت آن انتظار دارند که پاداش‌های غیرمالی مانند کالا یا خدمات را از طرف آن شرکت دریافت کنند.


تأمین مالی جمعی مبتنی بر کمک مالی

وام‌های قرض‌الحسنه یا مواردی مانند آن‌که در هنگام بازپرداخت هیچ سودی از وام‌گیرنده دریافت نمی‌کنند، مثالی مناسب برای این دسته است. درواقع افراد مبالغ کمی را برای برآورده کردن هدف بزرگ‌تر یک استارتاپ اهدا می‌کنند درحالی‌که هیچ بازده مالی یا مادی دریافت نمی‌کنند.


تقسیم سود / تقسیم درآمد

کسب‌وکارها می‌توانند سود یا درآمدهای آتی را در ازای تأمین مالی در حال حاضر با جمعیت به اشتراک بگذارند.


تأمین مالی جمعی اوراق بدهی

افراد در اوراق بدهی صادرشده توسط شرکت سرمایه‌گذاری می‌کنند، مانند اوراق قرضه.


مدل‌های هیبریدی

به کسب‌وکارها فرصتی برای ترکیب عناصر بیش از یک نوع تأمین مالی جمعی ارائه دهید.

 

تامین-مالی-جمعی


مزیت‌های تأمین مالی جمعی برای استارتاپ‌ها

بارزترین مزیت تأمین مالی جمعی برای یک شرکت استارتاپی یا فرد تازه‌کار، توانایی آن برای دسترسی به گروه بزرگ‌تر و متنوع‌تری از سرمایه‌گذاران/حامیان است. با فراگیر شدن رسانه‌های اجتماعی، پلتفرم‌های تأمین مالی جمعی راهی باورنکردنی برای کسب‌وکارها و افراد است تا هم مخاطبان خود را افزایش دهند و هم بودجه موردنیاز خود را دریافت کنند. دو مورد دیگر از مزایای آن را به‌صورت زیر است:
• راه عالی برای تعامل با مصرف‌کنندگان بالقوه
• توانایی سنجش افکار عمومی در مورد محصول شما
علاوه بر این، بسیاری از پروژه‌های تأمین مالی جمعی مبتنی بر پاداش هستند. سرمایه‌گذاران ممکن است در راه‌اندازی یک محصول جدید شرکت کنند یا برای سرمایه‌گذاری خود هدیه‌ای دریافت کنند. به‌عنوان‌مثال، سازنده یک نوع صابون جدید ساخته‌شده از چربی بیکن ممکن است یک بسته‌ی رایگان برای هر یک از سرمایه‌گذاران خود ارسال کند. بازی‌های ویدئویی یک سرمایه‌گذاری جمعی محبوب برای گیمرها هستند که اغلب نسخه‌های قبلی بازی را به‌عنوان پاداش دریافت می‌کنند.
سرمایه‌گذاری جمعی مبتنی بر سهام در حال افزایش محبوبیت است زیرا به شرکت‌های نوپا اجازه می‌دهد بدون واگذاری کنترل به سرمایه‌گذاران سرمایه‌گذاری، پول جمع‌آوری کنند. در برخی موارد، این فرصت را نیز به سرمایه‌گذاران می‌دهد تا در این سرمایه‌گذاری، یک موقعیت سهام به دست آورند.
 


معایب تأمین مالی جمعی

معایب بالقوه تأمین مالی جمعی شامل آسیب احتمالی به شما یا اعتبار شرکت شما ناشی از «توسل» به تأمین مالی جمعی، کارمزدهای مرتبط با سایت تأمین مالی جمعی یا حداقل در برخی از پلتفرم‌ها، اگر به هدف تأمین مالی خود نرسیدید، هرگونه کمک مالی که تعهد داده‌شده است به سرمایه‌گذاران شما بازگردانده می‌شود و شما چیزی دریافت نمی‌کنید. در غیر این صورت ممکن است دسترسی به منابع مالی شما از منابع سنتی واجد شرایط نباشد. دیگر معایبی که ممکن است برای این نوع تأمین مالی جمعی در نظر گرفت به شرح زیر است:
• باید از قوانین/کارمزدهای پلتفرم تأمین مالی جمعی پیروی کند
• در برخی موارد، اگر به هدف تأمین مالی خود نرسید، هر مالی که تعهد داده‌شده است به سرمایه‌گذاران شما بازگردانده می‌شود.
• آسیب احتمالی به شهرت شرکت تازه تأسیس شما


چالش‌های پیشرو در تأمین مالی جمعی

یک پلتفرم تأمین مالی جمعی برای آن‌که مورد تأیید دیگران قرار گیرد و افراد بتوانند به آن اعتماد کنند، نیاز دارد که برخی نمادهای الکترونیکی اعتماد مانند اینماد ، ساماندهی و صیانت را دریافت کند. در غیر این صورت اعتمادسازی ممکن نیست. گرفتن این نمادهای اعتماد یکی از مهم‌ترین چالش‌های روبه‌روی این پلتفرم‌ها است.
چالش‌های اقتصادی یکی دیگر از مواردی است که در حالی حاضر به‌وفور دیده می‌شود. ازآنجایی‌که این‌چنین پلتفرم‌هایی در حال حاضر در کشور ما کمتر نهادینه‌شده است، اغلب سرمایه‌گذاران نمی‌توانند این ریسک را بکنند که در این پلتفرم سرمایه‌گذاری کنند. به همین دلیل نیاز به مشارکت‌های مالی بیشتری دارند.