Blog News

« چالش ها و فرصت های ورود استارت اپ ها به بورس »

pen
آل‌سات پرداخت
« چالش ها و فرصت های ورود استارت اپ ها به بورس »

 سالهاست که موضوع ورود شرکت های استارت آپی به بورس مطرح است. اگر یک شرکت استارت آپی به مرحله بلوغ برسد اصولا باید مانند سایر شرکت ها وارد بازار بورس شود. براساس ضوابط، شرکت ها با ویژگی های زیر استارت آپ محسوب می شوند:

  • کسب و کار آنها بر بستر اینترنت باشد.
  • 30 درصد دارایی آنها نامشهود باشد.
  • فعالیت شان کاربر محور باشد.

مزایای ورود شرکت ها به بازار سرمایه

هدف از ورود استارت اپ ها به بورس، دستیابی به سهم ۱۰‌درصدی این شرکت‌ها از تولید ناخالص ملی طبق اسناد بالادستی است. البته این دیدگاه که شرکت های استارت آپی و دانش بنیان باید طی مرحله ای جداگانه و خاص وارد بازار بورس شوند کاملا اشتباه است چراکه این شرکت هاهم ساختار و کسب و کار مخصوص به خود را دارند و نباید میان آن ها ودیگر شرکت های فعال در حوزه بورس تفاوتی قائل شد و این شرکت هاهم باید یک سال پس از شروع فعالیت، ارزش گذاری شده و در بورس عرضه شوند.

اکثر شرکت ها اغلب نیاز به وام و یا واگذاری سهام خود به شرکت های خصوصی یا دولتی دارند همچنین پروژه های بزرگ برای سودآوری مدت زمان زیادی نیاز دارند. با استفاده از تامین بازار سرمایه ، فعالیت شرکت ها گسترده تر شده و به زیرساخت مهمی در کشور تبدیل می شوند .علاوه بر این از تخفیفات مالیاتی نیز بهره می برند. همچنین عموم مردم نیز از منافع آنها استفاده کرده و دید آنها نسبت به اینگونه شرکت ها اصلاح می شود

موانع برسر راه شرکت ها

موانع زیادی بر سرراه شرکت های متقاضی ورود به بورس وجود داشت. عده ای بحث عدم وجود شفافیت در صورت های مالی حسابداری و حاکمیت شرکتی ضعیف را مطرح کرده بودند. سازمان بورس نیز بر روی صورت های مالی حسابداری شده تاکید بسیار دارد.همچنین کارشناسان این حوزه تصور می کنند اینگونه شرکت ها با ریسک های فنی روبرو هستند و درمورد رشد سهام آنها شک دارند.ولی با وجود مکانیزم های راهبردی مناسب، کیفیت اطلاعات افشا شده افزایش یافته و عدم تقارن اطلاعاتی کاهش می یابد.

البته این شرکت ها به دلیل برخی از سرمایه گذارهای خصوصی باید صورت های مالی شفاف تری داشته باشند و در اکثر مواقع در این مورد حتی نسبت به شرکت های دولتی بهتر عمل می کنند و ریز به ریز هزینه ها، درآمد ها و سود بررسی و محاسبه می شود. ولی عملا مشاهده می کنیم حتی برخی شرکت هایی که سرمایه گذار خارجی دارند، نمی توانند وارد بازار بورس شوند.

وجود چنین شرایط سخت گیرانه ای باعث می شود که شرکت های سودآور در این حوزه علاقه چندانی برای ورود به بازار نداشته باشند و پس از مدتی شاهد ورود شرکت هایی در بورس باشیم که آینده مبهم و بی ثباتی دارند که این کار باعث دل سرد شدن مردم نسبت به سرمایه گذاری در چنین شرکت هایی شوند.

ضوابط و شرایط  ورود به بورس

عمده شرکت های خواستار ورود به بازار بورس شرکت های فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال هستند. با وجود شرایط و ضوابط سختگیرانه بازار بورس ، پس از مدت ها تلاش شرکت تپسی توانست به عنوان اولین استارت اپ کشور در تاریخ ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ در بورس عرضه شود.

در تاریخ1401/3/9 سازمان بورس ضوابط ورود شرکت های استارت آپی به بورس را ابلاغ کرد.برای مشاهده روی این فایل کلیک کنید.