Blog News

سمت و سوی طلا ، سکه و ارز در سال جدید پیش رو

pen
آل‌سات پرداخت
سمت و سوی طلا ، سکه و ارز در سال جدید پیش رو

با وجود محدودیت ها در گزینه های سرمایه گذاری بازار ایران در مقایسه با بازارهای متنوع مالی بین المللی ، طلا و سکه همیشه جزو یکی از بهترین انتخاب ها برای سرمایه گذاری بیم مردم ایران به ویژه بازنشتگان و خریداران خانگی بوده است. در واقع طلا در کشور ما و بسیاری از کشور های دیگر، گزینه ای مطلوب ، جهت ایمن سازی دارایی ها در برابر تورم ناشی از ساختار اقتصادی نامناسب و بلاتکلیفی سیاست‌های اقتصادی دولت ها، به حساب می آید.

اخیراً بازار طلای داخلی در سال جاری افت و خیز های بسیاری داشته به همین علت است که پیش بینی آن در سال آینده دشوار به نظر می رسد، اما در کل؛ فاکتورهای زیادی از جمله نرخ تورم، میزان عرضه محصولات و خدمات، حجم نقدینگی، جنگ و نا‌ آرامی ها و ...وجود دارد که قیمت طلا در ایران را تحت تاثیر خود قرار می‌دهند ولی دو پارامتر اصلی که همواره بیشترین تاثیر را دارند؛ قیمت دلار ایالات متحده آمریکا (USD) و قیمت انس جهانی (OZ) است.

پیش بینی قیمت دلار و طلا و سکه در سال آینده

تاثیر قیمت دلار و قیمت انس جهانی بر روی قیمت طلا

با توجه به نمودارهای استخراج شده از ابتدای سال 1401 تاکنون، نوسانات بسیار دلار، باعث رشد قیمت ها در بازار طلای داخلی شده است. به اقتضای بالا بودن ریسک سرمایه گذاری های غیر طلا در سطح جهان، قیمت انس جهانی نیز رشد چشمگیری داشته و همانند قیمت دلار تاثیر مستقیمی بر روی قیمت طلا و سکه در داخل کشور گذاشته است. برای مثال در سال جاری ، یکی از گزارش های کاهش تورم یک دهم درصدی آمریکا باعث شده تا تقاضای این فلز زرد افزایش یافته و مقبولیت آن برای سرمایه گذاری بالا رود و به تبع آن نیز نمودار قیمت انس طلا صعودی شود.

تورم در برخی کشورهای تراز اول جهان نیز یکی دیگر از عوامل تعیین کننده قیمت طلا در بازارهای بین المللی است. به عنوان نمونه می‌توان نشان داد که؛ تورم کشور های اتحادیه اروپا در دهه‌ی گذشته، تاثیری مستقیم در بالا رفتن نرخ انس جهانی طلا داشته است.

ناگفته نماند که؛ بسیاری از متخصصان برای پیش بینی قیمت طلا ، وضعیت سیاسی و بحران های داخلی و خارجی را به عنوان مهمترین عامل تغییرات قیمت طلا و مسکوکات مشتقه بررسی می‌کنند. دلیل این کار این است که در شرایط بحرانی ، قیمت برابری ارز های بین‌المللی با نوسانات داخلی زیادی روبرو شده و سرمایه گذاری در آنها بسیار ریسک پذیر برآورد می‌شود، بنابراین اکثرمردم سرمایه گذاری در بازار طلا را ترجیح می‌دهند و به این ترتیب تقاضای موثر طلا نیز افزایش یافته و مجدداً عامل مضاعف بر افزایش قیمت طلا می گردد.

مزایای سرمایه گذاری در طلا

  • نقدشوندگی بسیار بالایی دارد
  • خرید و فروش آن بسیار ساده است
  • ریسک کمی دارد
  • سرمایه گذاری میان مدت به حساب می آید.
  • نیازبه سرمایه زیادی ندارد.

تحلیل تکنیکال طلای آبشدهپیش بینی قیمت طلا در سال آینده

باتوجه به شرایط اقتصادی جامعه و تورم ناشی از افزایش حجم نقدینگی در سال‌های اخیر و متاسفانه اضافه برداشت بانکها و دولت از بانک مرکزی ، کارشناسان پیش بینی کرده اند که تغییرات و نوسانات قیمت طلا در سه ماه پایانی سال 1401 نیز بصورت افزایشی ادامه دار خواهد بود. اما در مورد سال 1402، اخیراً پیش بینی های مختلفی توسط موسسات داخل و خارج از کشور ارائه می شود که به 3 مورد از تحلیل های تکنیکال و فاندامنتال ارائه شده، بصورت مختصر اشاره می کنیم:

  1. موسسه تحقیقاتی  Fitch Solutions، پیش بینی کرده بود که قیمت طلا امسال به 1800 دلار خواهد رسید ولی در سال آینده ، به 1700 دلار کاهش پیدا خواهد کرد. این موسسه پیش بینی می‌کند که روند کاهشی طلا بعد از سال میلادی آتی نیز ادامه دار خواهد بود.
  2. یکی دیگر از پیش بینی های جالب از طرف فدرال رزرو ، بانک مرکزی آمریکا است. مدیران و تحلیل گران آن بانک بر این باور هستند که؛ قیمت طلا تا آخر سال 2023 روند صعودی را پیش خواهد گرفت و به اوج خود می‌رسد ولی در سال 2024 افت خواهد داشت و این افت تا سال 2026 ادامه دار خواهد بود. 
  3. اما از دیدگاه اقتصاددان ها و تحلیل گران بازارهای داخلی ایران ، تا زمانی که بدهی دولت به بانک مرکزی و بانک های دولتی و شبه دولتی، از مسیر تسعیر ارز گران قیمت جبران شود و تفاوت قیمت بازار متشکل ارزی با قیمت پیش بینی شده در بودجه سنواتی و درکل اختلاف قیمت خرید و فروش با کف بازار، ایجاد کننده رانت های مختلف در سطوح پایین و میانی جامعه باشد، متاسفانه صریب اثر پذیری طلای داخلی از ارز رایج، وزن بیشتری نسبت به سایر پارامترهای تاثیرگذار خواهد داشت. بنابراین به دور از تحلیل های روی انس جهانی، فعلا پارامترهای داخلی نشان دهنده افزایش قیمت طلای داخلی حداقل در ماه های پایانی سال و 3 ماهه اول سال بعد می باشد.

اهمیت نرخ ارز

اما بهتر است دلیل اظهارنظر کارشناسان بازار را در این خصوص جویا شویم. با توجه به وابستگی قسمت عمده درآمد های کشور به صادرات و واردات و خرید و فروش مواد اولیه ، کالاهای سرمایه‌ای ، کالاهای واسطه‌ای ، محصولات پتروشیمی و... ، ارز و در کل نرخ تسعیر آن از اهمیت ویژه‌ای در میان مدیران صنایع و کسب و کارهای بزرگ و کوچک برخوردار است.  نرخ واقعی ارز در واقع همان عرضه و تقاضای موثری است که در بازار و ما بین خریداران و فروشندگان وجود دارد و قیمت روز براساس آن تعیین می‌شود ولی این نرخ، مورد تایید بانک مرکزی نیست، چرا که سیاست قیمت گذاری ارز در کشور بصورت سیستم شناور مدیریت شده و در اختیار بانک مرکزی می باشد که متاسفانه استقلال تام از دولت و سیاست های آن ندارد. بنابراین تعیین دستوری نرخ ارز و یا رانتی شدن آن بخاطر وجود قیمت های متفاوت نیز، مستقیما بر درآمد ها و هزینه‌های شرکت ها و کارخانجات تاثیر می گذارد. از طرفی، افزایش نرخ ارز سبب کاهش واردات مواد اولیه مورد نیاز صنایع و کارخانجات می‌شود و در نتیجه قیمت کالاهای وارداتی و خارجی و یا کالاهای واسطه ای در بازار داخلی افزایش یافته و بهای تمام شده کالا و خدمات را بالا می برد که خود به نوعی تورم ساختگی در دور باطلی به نام درآمدهای ناشی از تسعیر ارز دولت با نیم نگاهی به ترمیم کسری بودجه است.

تحلیل فاندامنتال طلا

عوامل موثر در رشد نرخ ارز

از دیدگاه علم اقتصاد، عواملی همچون تحریم ها ، بحران های داخلی و خارجی ، مشکلات تجارت منطقه ای و خارجی از جمله واردات و صادرات های نفتی و غیرنفتی و مواد اولیه و تراز تجاری کشورها، همگی از عوامل موثر در رشد نرخ ارز بیگانه در مقابل ارزش پول ملی آن کشور هستند.

اما اکثر مشکلات ادامه‌ دار نرخ ارز در ایران، عمدتا به سطح بالای نقدینگی و تورم و متاسفانه بدلیل سوء فرهنگ سرمایه گذاری، به سطح بالای تقاضای کاذب برای خرید ارز بر می‌گردد. از آنجایی که نقدینگی و رشد پایه پولی در سال‌های گذشته باعث افزایش سرعت گردش پول در سیستم بانکی شده است. سیاست هایی همچون افزایش حجم نقل و انتقال درگاه های پرداخت اینترنتی (IPG)، درگاه های پرداخت واسط و افزایش میزان برداشت وجه نقد از حساب بانکی یا دستگاه های خودپرداز (ATM) و دستگاه های پوز فروشگاهی (POS) راه به جایی نبرده و تنها گزینه پیش روی دولت و در راس آن بانک مرکزی، اعمال سیسات انقباضی جهت جمع کردن نقدینگی سرگردان در جامعه بوده است. در این میان؛ چهره ترسیم شده دیگر کشورهای منطقه و جهان از دولت ایران نیز عامل مضاعف گردیده و نرخ جذب سرمایه خارجی و سطح ریسک سرمایه گذاری بین المللی ایران تضعیف شده است.

مثال ملموس این تئوری زمانی است که؛ وضعیت صادرات نفتی و حتی غیرنفتی خوب می‌شود، دولت با صادرات نفت ، منابع ارزی را به کشور وارد می‌کند، فشار کسری بودجه با بالارفتن نقدینگی کاهش می‌یابد و با سرریز شدن درآمدهای نفتی به شریان های اقتصادی جامعه، شاهد این هستیم که در بعضی از ماه‌ها قیمت دلار افزایش پیدا می‌کند و در برخی از ماه‌ها ثابت و بعضا حتی نزولی است !

آینده نرخ ارز

در حالت کلی اگر بخواهیم از وضعیت بازار ارز سخن بگوییم ، بسیاری از کارشناسان معتقد هستند که با توجه به پارامترهای فعلی اقتصاد ایران، چنانچه اتفاق غیرمنتظره ای در صحنه سیاست های بین المللی و علی الخصوص منطقه خاورمیانه ایجاد نگردد، نمودار نرخ ارز هایی همچون دلار و یورو در سال آینده نیز با روندی کند اما صعودی خواهد بود. صحبت های اخیر وزیر اقتصاد درباره آخرین وضعیت سیاست جدید ارزی دولت و همچنین اقدام اخیر بانک مرکزی در خصوص ایجاد بازار متشکل طلا و ارز نشان از تثبیت وضعیت در این سطوح قیمتی داشته و افزایش عرضه و تقاضا در بازار جدید ارزی، به زودی نتایج مثبتی را برای اقتصاد ایران نمایان خواهد کرد. امید است سیاست های منطقه نیز به سمت آرامش و تعامل کشورها حرکت کرده و تسلسل ناقص اقتصاد داخلی با سرمایه‌گذاری های منطقه ای و بین المللی بر روی زیرساخت های ایران، شکسته شده و راهی به سوی اقتصاد آزاد بدون دخالت های سلیقه ای باز شود.

 

مطالب مفید و خواندنی مرتبط:

ساز و کار کسب درآمد قابل توجه در باشگاه مشتریان آل‌سات پرداخت چگونه است؟

تمام چیزهایی که در راه ایمیل‌ مارکتینگ و خبرنامه ها لازم داریم !!

برنده و بازنده جنگ بین اینترنت ملی و وی پی ان (VPN) ها کیست؟

چرا کیف پول الکترونیکی آل سات پرداخت جذاب و کاربردی است؟

 

سلب مسئولیت مطالب اقتصادی:

این مطلب صرفاً‌ با هدف افزایش آگاهی عمومی در حوزه اقتصاد نوشته شده است. برای سرمایه‌گذاری،‌ تجارت و آگاهی دقیق از قوانین مربوط به آن‌ها، لازم است حتماً از دانش و مشاوره افراد متخصص کمک گرفته شود. دقت داشته باشید که قوانین بازار سرمایه و قوانین تجاری و اقتصادی کشور، همواره در حال تغییر هستند و بر همین اساس، ممکن است برخی موارد ذکر شده در این مطلب، در تاریخ های دیگر، صحت نداشته باشند. مسئولیت هر گونه بهره‌برداری از این نوشتار با هدف سرمایه‌گذاری، تجارت، کسب درآمد و غیره، بر عهده خود افراد بوده و مجله الکترونیکی "بپرس" آل‌سات پرداخت، هیچ مسئولیتی در این رابطه ندارد.