Blog News

ماهیت حساب‌های تجاری مشمول مالیات، بلاخره تفسیر شد !!!

pen
آل‌سات پرداخت
ماهیت حساب‌های تجاری مشمول مالیات، بلاخره تفسیر شد !!!

نهایتاً بعد از چندین ماه کش و قوس بر سر تفسیر ماهیت حساب تجاری و شمولیت آن در قانون مالیات، این امر تحقق یافت. از این پس و بر اساس مصوبه 19 شهریور شورای پول و اعتبار، اگر حساب بانکی بیشتر از ۱۰۰ تراکنش در طول یک ماه داشته باشد و حداقل  ۳۵ میلیون تومان تراکنش‌های مالی انجام شود، حساب تجاری تلقی گردیده و مشمول مالیات پرداختنی خواهد شد. 

بعد از اجرایی شدن قانون پایانه‌های فروشگاهی و ساماندهی سامانه مودیان از سوی دولت که منجر به سر و سامان دادن به 19 میلیون درگاه پرداخت و کارتخوان با هدف جلوگیری از پولشویی و فرار مالیاتی گردید، موضوع تفکیک و تفسیر حساب‌های تجاری از غیرتجاری به عنوان مکمل این حلقه از شفافیت‌های مالیاتی بررسی شده و در پایان هفته‌ای که سپری شد، بانک مرکزی در بخشنامه‌ای، "دستورالعمل ناظر بر حساب سپرده تجاری و خدمات بانکی مرتبط با آن" را برای اجرا به شبکه بانکی ابلاغ نمود.

بر این اساس و با شرایط اعلامی جدید بانک مرکزی، بالغ بر 220 هزار حساب تجاری شناسایی شده استگردیده و این موضوع از لحاظ روند اخذ مالیات از صاجبان این نوع حساب‌ها و جلوگیری از فرار‌های مالیاتی اهمیت ویژه ای خواهد داشت.

بنابراین مطابق مصوبه شورای پول و اعتبار اگر حسابی بیش از 100 تراکنش در ماه داشته و 35 میلیون تومان در تراکنش‌ها جابه‌جا شود، تراکنش تجاری تلقی خواهد شد. در همین راستا، ابتدا پیامک مشمولیت این بند برای صاجبان حساب‌ها ارسال خواهد شد. در پیامک مذکور به مشتری بانک اعلام می‌گردد که تراکنش‌های بالایی داشته و حساب ماهیت تجاری پیدا کرده و بنابراین مشمول اخذ مالیات می باشد. همپنین پیش بینی شده است که اگر فردی مدعی شود که کار تجاری انجام نداده و به اشتباه در لیست حساب‌های تجاری شناسایی شده است، موظف است، مستندات و ادله خود را به سازمان مالیاتی ارائه نموده و موضوع در کمیسیون های کارشناسی مربوطه حل شود.

یادآور می شود که؛ ارسال پیامک برای حساب‌های تجاری و غیرتجاری به مشتریان بانک ها، از ابتدای مهرماه شروع خواهد شد.

خبر جالب تر از مصوبه مذکور این است که؛ از تاریخ ابلاغ این مصوبه صاحبان حساب‌های تجاری برای نقل و انتقالات بیش از دو میلیارد ریال نیازی به ارائه مستندات به بانک نبوده، بلکه بانک‌ها فقط برای برداشت‌های بالاتر از مبلغ 10 میلیارد ریال از مشتریان مستندات درخواست خواهند نمود.

همانطور که می دانیم، سازمان امور مالیاتی کشور در موعد تکمیل و ارسال اظهارنامه‌های مالیاتی، شماره حساب‌های تجاری صاحبان کسب و کار را استعلام نموده و افراد می‌توانند از تارنمای این سازمان، شماره حساب‌های تجاری خود را اعلام نمایند.

پس از اظهار مودیان، سازمان امور مالیاتی کشور صحت اطلاعات حساب و تعلق آن به مودی را از سامانه سیاح بانک مرکزی استعلام می‌کند و در صورت تایید، مراتب را به صورت سیستمی به بانک مرکزی اعلام می‌کند. بانک مرکزی نیز شماره حساب‌ها را از طریق سیستمی به بانک مشتری برای تغییر ماهیت به حساب تجاری، ارسال کرده و بنابراین همه این نوع حساب‌های اعلامی از سوی سازمان امور مالیاتی کشور تجاری می‌شوند. یاد آور می شود که حساب‌های اشخاص خارجی دارای کسب و کار که مجوز کار یا سرمایه‌گذاری در کشور را از مراجع ذی‌صلاح اخذ نموده اند از این شمولیت مستثنی می باشند.

البته مشتریان بصورت خوداظهاری نیز می‌توانند به بانک‌های خودشان مراجعه و اطلاعات حساب‌های خود نزد آن‌ بانک ها را که می‌خواهند به حساب تجاری تبدیل شود اعلام نمایند. در این صورت صاحبان کسب و کار باید شماره پرونده مالیاتی و یا کد اقتصادی مربوط به خود را نیز به متصدیان بانکی اعلام کنند. بانک عامل پس از ارسال سیستمی اطلاعات به سازمان امور مالیاتی از مسیری که بانک مرکزی تدارک دیده است و دریافت تاییدیه از آن سازمان، می‌تواند وضعیت حساب معرفی شده را به تجاری تغییر دهد.

بر این اساس بانک مرکزی از امروز برای مشتریان دارنده ی حساب‌های تجاری، سقف مجاز روزانه نقل و انتقالات غیر حضوری را به 5 میلیارد ریال و ماهانه 30 میلیارد ریال افزایش داده است. همچنین بدلیل اینکه از سنوات قبل نیز ابزار چک در کسب و کار‌های اشخاص کاربرد زیادی داشته است، حد نصاب بازگشت چک‌های قبلی یا ثبت صدور و تأیید چک‌ها در سامانه صیاد برای صدور و اعطای دسته چک جدید که برای عموم مردم 80 درصد در نظر گرفته شده بود برای صاحبان حساب‌های تجاری به 60 درصد کاهش یافته است.